Gesmede sieraden in goud en zilver

Roger Veldman beoefent al 45 jaar het ambacht van goudsmid en ontwerper.
Na zijn opleiding tot goudsmid in Schoonhoven, een jaar in Zwitserland en vijf jaar in een juwelenfabriek in Frankrijk, begon Roger eind 1980 zijn eigen atelier in Ezinge, waar hij horlogemaker [sinds 1933] en oudoom van zijn vrouw, Jan Wiersema opvolgde.
Hij heeft inmiddels vele exclusieve sieraden ontworpen en vervaardigd, die hij nu signeert met zijn voornaam.


Voor Museum Wierdenland heeft hij de Delvigne-Penning ontworpen, die eens in de zoveel tijd uitgereikt wordt aan mensen die van grote betekenis zijn geweest voor Museum Wierdenland.
Ook maakte hij naar voorbeeld van oude fibula’s, replica’s in zilver voor het Museum.
Waaronder nu de “Reitdiep fibula”.

Een hoogtepunt was dat hij de ambtsketen voor de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft ontworpen en gemaakt. Na een studie van de nieuwe gemeente, ontwierp hij een ambtsketen waarin alle 41 dorpen een plek hebben gekregen en de waterstromen de verbinding, de keten vormen. Waaronder “De oude Riet”, nu te zien in een tentoonstelling in het Museum Wierdenland en waarvan ook een Fibula is gemaakt

Begin 2019, bij de start van de eerste gemeenteraadsvergadering, kreeg waarnemend burgemeester Koos Wiersma de ambtsketen omgehangen. Nu draagt Art van der Tuuk, de ambtsketen met het nieuwe gemeente wapen.

Dit jaar heeft Roger de nieuwe Erepenning van de gemeente Westerkwartier, de Abel Tasmanpenning, ontworpen en gemaakt, waarin ook een golfvorm de waterstromen in de gemeente symboliseert. Foto: Penning en reverspeld.